Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Ελληνομουσειο Αγραφων,εκεί που μαθήτευσε ο Κοσμας ο Αιτωλός..

Ελληνομουσείο Αγράφων, εκεί που μαθήτευσε ο Κοσμάς ο Αιτωλός…

ΒΑΣΙΚΟ-11
του Γιάννη Γιαννακόπουλου.
Στην προς βορά εσχατιά της Ευρυτανικής γης, στα δυσπρόσιτα Άγραφα, βρίσκονται τα   Μεγάλα Βραγγιανά. Σώζονται σήμερα τρεις μεταβυζαντινοί σπουδαίοι ναοί, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής.
IΩANNH θΕΟΛΟΛΟΣ (2)
ΑΓΙΑ ΠΑΡΣΚΕΥΗ (1)
Εδώ στο διάστημα 1661 έως το 1781 λειτούργησαν σχολές των Ελληνικών Γραμμάτων καθώς και άλλων επιστημών, γνωστές ως «Ελληνομουσείο Αγράφων». Στην ουσία  επρόκειτο για ένα πανεπιστήμιο της εποχής.
Ήταν οι σημαντικότερες σχολές στον Ελλαδικό χώρο και στεγάζονταν στην Ι.Μ. Αγίας   Παρασκευής. Ιδρυτής και μεγάλος δάσκαλος υπήρξε ο Ευγένιος ο Αιτωλός.
Ο σημαντικότερος μαθητής του ήταν ο Αναστάσιος Γόρδιος, η κάρα του οποίου υπάρχει στην Αγία Παρασκευή. Ο Γόρδιος σπούδασε και ιατρική στην Ιταλία.
ΚΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΟΡΔΙΟΥ
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΚΑΙ ΓΟΡΔΙΟΣ
IΩANNH θΕΟΛΟΛΟΣ (4)

Στις σχολές των Αγράφων μαθήτευσε και ο μετέπειτα μεγάλος δάσκαλος, Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο συνολικός αριθμός των δασκάλων του γένους που βγήκαν από τα Βραγγιανά ανέρχονται περίπου στους 50. 

ΧΩΡΟΣ ΣΧΟΛΩΝ (4)
IΩANNH θΕΟΛΟΛΟΣ (5)
IΩANNH θΕΟΛΟΛΟΣ (6)
Είναι ένας τόπος πανέμορφος και συνάμα προσκυνηματικός. Το οδοιπορικό στα Μεγάλα Βραγγιανά είναι εμπειρία ζωής, μέσα στην υπέροχη Ευρυτανική φύση παρά την σχετική δυσκολία που παρουσιάζει ο δρόμος.

Γιάννης Γιαννακόπουλος


Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments


1 σχόλιο: